Schrijf je in voor de Kielwinder Griezeltoch!

Opgave via onderstaande link

 

 

 

 

mocht het aanmelden niet goed lukken:

stuur dan uw gegevens, het aantal kaarten en gewenste tijdstip naar

 

info@evenementueel.nl

 

 

Dorpsstraat 242 Kiel-Windeweer

 

Marokkaanse pompoensoep

 

 

 

Lekker zoet en echt anders dan 'normale' pompoensoep.

Je associeert pompoenen niet zo snel met de keukens van het Midden-Oosten, maar toch werken bijvoorbeeld de Koerdische en de Armeense keuken veel met pompoenen, meestal sterk gekruid met kruidnagel en kaneel. De plantenvrucht, familie van de meloen, wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Koerden, Armeniërs, Turken en Israëli's hebben allemaal eigen versies van stroperige pompoenjam, pompoen gevuld met een farce van lamsvlees of pompoensoep.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Keuken: Marokkaanse keuken

Smaak: zoet

 

Marokkaanse pompoensoep

Lekker zoet en echt anders dan 'normale' pompoensoep.

Je associeert pompoenen niet zo snel met de keukens van het Midden-Oosten, maar toch werken bijvoorbeeld de Koerdische en de Armeense keuken veel met pompoenen, meestal sterk gekruid met kruidnagel en kaneel. De plantenvrucht, familie van de meloen, wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Koerden, Armeniërs, Turken en Israëli's hebben allemaal eigen versies van stroperige pompoenjam, pompoen gevuld met een farce van lamsvlees of pompoensoep.

Bereidingstijd:

 

Ingrediënten voor 4 personen

* Twee eetlepels zonnebloemolie

* Twee fijngehakte teentjes knoflook

* 1 pompoen van ongeveer een kilo

* 1 liter groentebouillon (tabletten)

* 1 theelepel gemalen komijn

* 1 theelepel citroensap

* zout en versgemalen zwarte peper

* 1 deciliter olie om te frituren

* 1 eetlepel korianderblaadjes

* 1 eetlepel muntblaadjes

* 200 gram kipfilet in reepjes

* mespunt kaneel

 

Hulpmiddelen

Staafmixer

 

Bereidingswijze

1. Ontpit de pompoen en snijd deze in stukjes. Schillen hoeft niet.

2. Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de knoflook.

3. Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee.

4. Voeg dan de bouillon, komijn, het citroensap, zout en peper toe en breng

alles aan de kook. Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen.

5. Verhit de frituurolie in een wok of koekenpan en frituur de koriander en munt knapperig. Schep de kruiden met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

6. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng hem opnieuw aan de kook.

7. Voeg dan de kip toe en laat de soep nog een minuut of vijf zachtjes pruttelen tot de reepjes gaar zijn.

8. Breng de soep op smaak met zout en peper.

9. Schenk deze dan in kommen en strooi de kaneel en gefrituurde kruiden erover. Geef er repen sesambrood bij.

 

Serveertips

Ook lekker met fetapasteitjes, olijvenbrood en een lekkere salade.

__________________________________________________

 

 

 

Pompoensoep met geroosterde knoflook

 

Dit is een heerlijke soep. De pikante tomatensalsa geeft deze zoete pompoensoep wat textuur.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Gang: Voorgerecht

Techniek: Bakken in oven

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

 

INGREDIENTEN

 

2 knoflookbollen, zonder buitenste velletje

 

5 el. olijfolie

 

2 takjes tijm

 

1 pompoen

 

2 uien, gesnipperde

 

1 tl. koriander, gemalen

 

1.2 l. boullion, Kip

 

3 el. oregano, verse, fijngehakte

 

Peper, zwarte, gemalen

 

Zeezout

 

4 tomaten

 

1 paprika, rode, van de zaadjes ontdaan

 

1 peper, rode, verse, van de zaadjes ontdaan

 

3 el. olijfolie, extra vergine

 

1 el. balsamicoazijn

 

 

Bereidingswijze

 

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de knoflookbollen op een stuk aluminiumfolie en giet de helft van de olijfolie erover. Voeg de tijm toe en vouw de folie om de bollen. Leg het pakketje met de pompoen op een bakplaat en bestrijk de pompoen met 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomaten, paprika en rode peper voor de salsa toe.

 

2. Rooster de groenten 25 minuten en neem de tomaten, paprika en rode peper uit de oven. Verlaag de temperatuur to 190 graden en rooster pompoen en knoflook nog 20-25 minuten tot de knoflook zacht is geworden.

 

3. Verhit de rest van de olie in een grote, zware koekenpan en fruit de uien met de koriander ca. 10 minuten of tot ze zacht zijn geworden.

 

4. Verwijder het vel van de paprika en rode peper en pureer ze met de tomaten en 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine of blender. Roer de azijn erdoor en breng de salsa op smaak. Voeg desgewenst nog wat olie toe.

 

5. Knijp de teentjes geroosterde knoflook uit de velletjes en voeg ze toe aan de uien. Schep het vrchtvlees van de pompoen uit de schil en doe het in de pan. Voeg de bouillon, een halve theelepel zout en flink wat peper toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zacht koken.

 

6. Voeg de helft van de oregano toe en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep, zonodig in porties, in een keukenmachine of blender tot een romige soep. U kunt de soep ook door een fijne zeef drukken.

 

7. Verwarm de soep weer in een schone pan, maar laat hem niet meer koken. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Schep de soep in voorverwarmde soepkommen. Voeg wat tomatensalsa toe en strooi de rest van de oregano erover. Serveer meteen.

 

 

S